top of page

Masaj terapeutic

     Acestă tehnică de masaj este utilizată în tratamentul complex de recuperare medicală pentru diverse afecțiuni. Se mai numește masaj medical sau de recuperare, și pe lângă efectele terapeutice care pot duce la redobândirea stării de sănătate, acesta induce și efecte profilactice, de prevenire a complicațiilor sau a recidivelor. De exemplu, o întindere musculară beneficiază de masaj terapeutic, dar scopul este și profilactic (previne formarea unui țesut cicatricial). Chiar și după vindecarea traumatismului muscular, masajul poate fi continuat pentru întreținerea elasticității, creșterea amplitudinii de mișcare și prevenirea recidivelor.

     Este o procedură fizică de tip mecanic pasiv, exercitată manual sau cu echipamente specifice (electromecanice).

     Tehnicile de abordare sunt:

     1. Metoda Cyriax (masaj transversal profund – MTP)

          Are ca scop mobilizarea pielii, țesuturilor subcutanate, structurilor musculare superficiale cât și a manifestărilor post-traumatice ale aparatului musculo-tendinos și capsulo-ligamentar.

          Efecte: sedativ, antialgic, ruperea aderențelor musculare.

          Contraindicații : artrite inflamatorii, bursite, calcifieri periarticulare.

     2. Trigger Points

          Sunt puncte discrete, hiperiritabile cu localizare tipică în mușchii scheletici. S-a dovedit a fi o modalitate de tratament sigură și eficientă, ce se axează pe ameliorarea durerii și tratarea anumitor afecțiuni prin tehnici manuale cu degetul. Punctele Trigger sunt un “nodul muscular”, iar durerea generată este reală și persistentă.

          Contraindicații: cancer, tumori, boli de sânge.

     3. Deep Tissue 

          Este o tehnică de masaj folosită în tratarea problemelor musculo-scheletice. Aceasta presupune aplicarea unei presiuni susținute, folosind tehnici lente, profunde cu cotul, antebrațul sau pumnii pentru a viza straturile inferioare ale mușchilor și țesuturilor conjuctive.

          Contraindicații: hematoame, hernie discală, tromboză, varice, gravide, boli cardiace, cancer, boli contagioase.

     4. Tehnica Terrier

          Se aplică tuturor elementelor aparatului musculo-articular, leziunilor, distoniilor și disfuncțiilor de origine reumatismală și post-traumatică, combinând mobilizarea pasivă cu masajul propriu-zis. Asocierea tracțiunilor și compresiunilor axiale, răspunde și necesității de refacere a jocului articular.

     5. Criomasajul

          Terapie ce utilizează temperaturi scăzute prin aplicarea de gheață, masaj cu gheață, comprese reci, jeturi de aer rece în vederea scăderii durerii și inflamației de la nivelul aparatului locomotor.

bottom of page