top of page

Terapia medicinei chineze - MTC

     Masajul chinezesc clasic, ca de altfel, întreaga medicină orientală, este adeptul regulii conform căreia se tratează bolnavul și nu boala.

     Prin corpul uman circulă în mod ciclic energii, iar în toate ființele vii există bipolaritatea YIN și YANG, de-a lungul unor canale numite meridiane. Pe meridiane se găsesc anumite puncte care, stimulate, pot ameliora anumite boli.

     Tehnicile folosite sunt presopunctura și masajul clasic chinezesc.

     Presopunctura este o formă de terapie alternativă ce se bazează pe idea că sănătatea organismului nostru depinde de echilibrul Qi –ului. Prin presarea continuă, cu degetul sau degetele, timp de 1-2 minute a unui punct. Energia acumulată în exces este eliberată, iar tensiunea de la nivelul organului scade.

     Această formă de terapie se recomandă pentru prevenție sau ameliorare, deoarece ajută organismul să se vindece singur și să se mențină  sănătos.

                 Cupping – sau terapia cu ventuze folosita de peste 2500 de ani de medicina chineza este o modalitate de a pune in aplicare un principiu terapeutic anume aducerea bolii din profunzime la suprafata pentru eliminarea mai rapida din organism. „Aplicate la locul și momentul potrivit, ventuzele ajută la deblocarea sistemul muscular și a celui energetic. Terapia îmbunătățește circulația sangvină, ameliorează rapid răcelile, nevralgiile, dar ajută și la relaxarea sistemului nervos și întărirea imunități“,„După aplicarea ventuzelor, se așteaptă 10-15 minute pentru ca în interiorul lor să se formeze mici echimoze. Se observă că pielea se ridică ușor sub acțiunea presiunii create, își modifică aspectul și umiditatea crește în interiorul ventuzei.

                       După scoaterea ventuzelor, se aplică pe piele un gel sau o cremă hidratantă și se masează ușor. Potrivit specialiștilor, urmele lăsate (dispar în 3-4 zile) pe piele pot indica intensitatea afecțiunii pentru care s-au aplicat, în funcție de gradul de înroșire (de la roz până la roșu închis).Rezultate mai bune se obțin dacă se repetă procedura după o pauză de 3-4 zile“,.Rezultatul este ca se produce o miscare a sangelui in zona respectiva, se elibereaza toxine, se face stimularea punctelor de acupunctura alese conform afectiunii, cresterea circulatiei sangelui si a limfei, relaxarea muschilor „blocati", reducerea inflamatiei si mobilizarea agentilor proprii de vindecare ai organismului in zona respective ideal pentru domeniul sportive.

Indicatii

  • Detoxifierea organismului, prin eliminare toxinelor acumulate in organism

  • Creste imunitatea, regleaza metabolismului datorita alimentelor si factorilor poluanti

  • Epidemii, infectii ale aparatului respirator

  • contracturi,tensiuni musculare

  • Nevroza,artroza,torticolis,fibromialgii,miozita,reumatism muscular

  • cistite, stari de oboseala, insomnii sau migrene.

  • anxietatea,depresia,,tensiunea arteriala

Contraindicatii

Ventuzele  nu se folosesc in zona inimii, arterelor, ochilor, nasului, urechilor, si a stomacului cat si evitarea aplicarii pe locurile unde pielea este aderata perfect pe os (evitarea caderii ventuzei):  pe coloana, clavicular sau pe stomacul gol. Uneori pot produce disconfort,echimoze dar si urmatoarele cazuri :

- insuficienta cardiaca acuta

- In dermatita alergica, boli dermatologice, contagioase,plagi,hipersensibilitate ale pielii, tumori

- In fragilitatea vaselor sanguine, tulburari de coagulare; hemoragii,tromboflebite

- In anemie si dupa bolile de lunga durata

- In graviditate, a se evita aplicarea ventuzei sub burta;

 - stari febrile, hemofilie, frisoane, fara consum alcool

          Contraindicații: inflamații acute, stări febrile, boli digestive, de piele, cardiace, cancer, tromboză.

bottom of page